článek


Vhodné sporty pro Vaše děti pohledem fyzioterapeuta

01.10.2024


 Ptáte se, jaký sport zvolit pro Vaše děti, jak jim pomoci co nejlépe regenerovat a pečovat o sebe. Jak přistoupit ke kompenzaci, či jak je do sportu vůbec namotivovat a nadšení udržet až do adolescentního věku. 



Jak přistupovat k pohybu v jednotlivých obdobích?


Věk 0 - 5 let


Takhle malé děti nepotřebují nic, než se hýbat zcela svobodně a co nejčastěji. Dopřávejte jim mnoho podnětů (lezecké, houpací, prolézačky, koordinační…). Nechávejte je lézt do výšek, skákat a být divokými.

Skvělé je plavání, které poskytne dobrý základ pro zapojení hlubokých svalů a dechových svalů (zejména bránice). Dítě se ve vodě musí učit povolit a zpevnit zároveň. 

Zaměřte se na správnou obuv. Ta by měla být bezvýhradně barefootová, která dovolí nožičce rozvíjet drobné svaly a poskytne jí mnoho stimulů z povrchu. Musí být flexibilní, anatomicky tvarovaná a dostatečně velká. A s prvními botkami nespěchejte, dítě nejprve musí umět botu prošlápnout, dostatečnou sílu pro to získá cca po 2-3 měsících prvních kroků. 

Velmi oblíbená jsou v tomto věku různá odrážedla. Při jejich výběru hlídejte, aby nebyla moc široká. Ideální je normální cyklistické sedlo tak, aby byl možný plný rozsah pohybu v kyčli i do zanožení. Vybírejte také ta bez postranních koleček a s dvěmi koly místo 3, tak budou zapojovat střed těla a trénovat rovnováhu. 

Zároveň není třeba se hroutit z toho, že dítě občas jede na koloběžce a stále na jednu nohu či si vezme oblíbené nebarefootové tenisky. Nejdůležitější je balanc a lehkost :-) 


Věk 5 - 10 let


Zde již často začíná výběr prvních zájmových kroužků a profilace malého sportovce. Ideální je rozličná kombinace sportů. A úplně nejlepší je jakákoliv nestrukturovaná pohybová aktivita, která se odehrává venku. To poskytne dětem nejlepší půdu pro zdravý vývoj a rozvoj pohybového aparátu. 

Je nesmírně důležité, aby k jakémukoliv sportu, který bude dělat více jak dvakrát týdně, měl dostatečnou kompenzaci. Tedy, pokud dítě hraje 3x týdně tenis, naplánujte mu k tomu jedno plavání, lezení na stěně, Sokol či jinou všeobecně rozvíjející a celé tělo zapojující aktivitu. Dohlédněte i na dobrou fyzioterapeutickou péči. Ta je (nejen) u této věkové skupiny velmi podceňovaná. Dobré je zkonzultovat držení těla, případně doplnit komplexně rozvíjející cviky a další regenerační aktivity. 


Věk 10 - 15 let


Hodně dětí se již pravidelně věnuje nějakému sportu. Je tedy třeba hlídat, aby byla dobře kompenzovaná a vyvážená. Stále podporujte různorodost, jak jen je to možné. Snažte se děti povzbuzovat, aby u sportu vydrželi. Ať je již více či méně cílený. Chlapci se často věnují posilování. Hlídejte, aby cvičení bylo zdravé, zaplaťte lekci s fyzioterapeutem, který cviky zkontroluje. Věnujte pozornost i stravě a potravinovým doplňkům, které dítě bere. Doporučuji samozřejmě co nejpřirozenější zdroje bílkovin a dalších prvků. 

Myslím, že je na čase také začadit první aktivity, které je budou více propojovat s jejich tělem - jóga, mindfullness, Tai-Chi… Jakmile se naučí dobře ladit na své tělo a vnímat jeho potřeby, budou mít nejlépe nakročeno k prevenci zranění, přetížení a nemocem celkově. Také nezapomeňte podporovat dobrý vztah k vlastnímu tělu (nejen u dívek!). Pohlídejte, zda trenéři nemají poznámky na váhu a jídelníček vaši dětí. Podněcujte v nich vděčnost za vše, co dokáží a připomínejte, že prohrát neznamená selhat. Ptejte se, jak si zápas či závod užily, než jak v něm dopadly.


15 let plus


Velmi často se zájem o pohyb ztrácí. Naším úkolem je v něm co nejvíce podporovat tak, aby je hlavně bavil. Opusťte od jakýchkoliv představ a doporučení. U sportovců hlídejte počty tréninkových a odpočinkových dní a vyváženou stravu. Podporujte co nejvíce necílené aktivity, kdy mohou vnímat přítomný okamžik. Nevýkonový čas chybí v současnosti nám všem. Čím dříve se mu naučíme, tím vyrovnanější bytosti budeme. 


Jaké sporty jsou nejlepší? 


Je to velmi težké takto obecně říct. Každé tělo je stvořené pro jiný typ pohybu. Přikládám velký důraz intuici každého - málokdy se pak stane, že běžec s pomalými vlákny bude trénovat 100m a s rychlými ultramaratony. Tenhle vnitřní kompas máme všichni a je dobré se jím nechat vést. U dětí to platí rovněž. Pozorujte, kam je to táhne. Lezou často do výšek a všude, kde se dá? Dejte je na akrobacii, gymnastiku, lezení. Baví je odrážedla a vše, co má kola? Zkuste cyklistiku nebo triatlon…atd. Pozorujte také jejich fyziognomii, vnímejte, jak se hýbou a dle toho přizpůsobte váš výběr. 

Řiďte se pravidlem, že co nejdéle by měl být sport nespecifický, různorodý a svobodný - prolézačky, sokolové aktivity, pobíhání, poskakovaní, lezení po stromech, někdy kolo, jindy běžky či lyže. 


A pokud stojíte vy nebo děti o specifický pohyb, zkuste vybírat ty komplexní a pro tělo zdravější varianty: 

  • Bojová umění
  • Plavání
  • Horolezectví
  • Sokol 
  • Gymnastika, akrobacie a další typy moderních cirkusových umění 
  • Současný tanec 


Všechny míčové kolektivní sporty jsou dobré a je třeba je dostatečně kompenzovat. Riziko u nich představuje velmi brzký nábor do elitních týmu, kde se trénuje často i dvoufázově, včetně víkendů. To je při nedokončeném růstovém vývoji velice náročné a vyžaduje pečlivou pozornost zaměřenou na regeneraci (masáže, sauna, fyzioterapeut a jím specificky vybrané cviky, každodenní cvičení a rolování, kvalitní stravu a spánek!). Často se zapomíná na odpočinkové dny, protahování a nedoléčují se zranění. Právě tento proces je později nejčastějším důvodem návštěvy mých klientů. Jakékoliv nedoléčené zranění se v těle ukládá a sčítá se s jakýmikoliv dalšími úrazy, nemocemi, operacemi apod. Za několik let pak ústí v mnohem horší a déletrvající bolest. Prevence v tomto věku při vrcholovém či intenzivním sportování (3 a víckrát týdně) je absolutně nezanedbatelnou součástí života mladého sportovce. 


Jak by měla vypadat ideální regenerace? 

  • U těch, kteří sportují opravdu závodně je nezbytná od samého začátku, ať je sportovci 3 či 10 let. 
  • Pravidelné návštěvy fyzioterapeuta, který mimo uvolnění a budování rovnovážné postury může doporučit i další podporu, tapování, či další rehabilitační vychytávky.
  • Dobrá strava, především teplá a dobře stravitelná, přizpůsobená sezóně a obsahující “od všeho trochu”. Nijak dogmatická ani úzkostlivá, ale různorodá a co v největší míře doma připravená. 
  • Kvalitní spánek mezi 21:00 (22:00) a 6:00 (7:00), bez modrého světla před usnutím, pokud je to jen trochu možné. 
  • Doplňková aktivita, která zapojí jiné svalové skupiny a vybuduje nové dovednosti. 
  • Nošení dobré obuvi, hledání té barefootové či se jí co nejvíce blížící v maximální možné míře během sportu i běžných dní. 


Které sporty jsou pro tělo nejnáročnější na regeneraci?

Nelze to takto generalizovat. Nicméně mám v mé péči mnoho bývalých či současných fotbalistů (asi nejčastěji), hokejistů, baletek a dalších extrémnějších tanců (akrobatický Rock and Roll) a tenistů. Nemyslím ale, že je to o těchto sportech jako takových, jako spíš o životním tempu a stylu, který okolo nich panuje. Jedná se o nedoléčená zranění, tlak na nízkou váhu, jednostrannost, která není dostatečně kompenzována a celkový nekomplexní přístup k tréninkovému procesu. 

Jakmile se o sebe sportovec dobře stará, je jedno, jakému sportu se věnuje.. Základem prevence je kombinace jedné aktivity s jinou. Běžec by měl alespoň jednou, lépe dvakrát týdně jít plavat, na jógu do posilovny apod. Tenista, baletka nebo fotbalista by o sebe měl pečovat stejným způsobem. Jakmile tělo má různorodou zátěž, bude schopné se hýbat dlouho a bez zranění. Pokud k tomu zahrnete ještě cvičení s vlastní vahou zaměřené na mobilitu i stabilitu, máte, troufám si říct, vyhráno. 


Kdy a jak by měly děti začít běhat?

Kdykoliv. Hlavně tak, aby z toho měly radost. Pokud se začnou cíleně věnovat atletice, pak je nutné dodržet výše zmíněná regenerační pravidla. Pozor bych dala na výběr bot. Zahoďte Adidasy, Nike, Asicsy a jim podobné. Vyberte boty barefootové, dětská noha si je rozhodně zaslouží. I když mají děti plochou nohu, je v pořádku nosit minimalistické boty. Chodidlo v nich může dobře pracovat a tím se klenba vytváří. Pokud trénink doplníte cviky zaměřenými na stabilitu kyčlí a středu těla, bude za pár měsíců po problému s propadlou klenbou či špatným držením těla. 


Pohyb by pro děti měl být: 

  • co nejpřirozenější
  • co nejvíce na čerstvém vzduchu
  • co nejdéle nevýkonový, svobodný a radostný
  • Často se odehrávat s Vámi. Je radost vidět, jak se pohyb učí. Pokud můžete udělat Vy, učiňte tak a užijte si společně tenhle krásný čas. Budete tak mít jistotu, jak se dítě cítí a v čem případně potřebuje pomoct. 


Důvěřujte jejich intuici a nechte je si sport vybrat. Sami dobře velmi často cítí, co by jejich tělu prospělo a udělalo radost. Ptejte se trenérů, jak probíhá trénink, kompenzace a regenerace. Pokud dojde ke zranění, dejte dostatečný prostor ho vyléčit. A klidně občas zápas, trénink vynechte, pokud vidíte, že je dítě unavené. Nenechte se natlačit do něčeho, co Vám vaše či vnitřní moudrost Vaší dcery či syna říká, že není dobré.